Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Zdrowe, wilgotne ciasto. Smak buraków jest tylko odrobinę wyczuwalny.

IMG_4309

Składniki

  • 500 g buraków (3-4 średniej wielkości)
  • 100 g masła
  • 200 gr czekolady min 70% kakao
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao

Krok po kroku

  1. Buraki ugotować lub upiec do miękkości (buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni). Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Jeśli gotujemy w wodzie to dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
  2. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku.
  3. Buraki, masło z czekoladą i wanilię dokładnie blendujemy.
  4. Jajka ucieramy z cukrem mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy zmiksowane buraczki – mieszamy.
  5. Do masy przesiewamy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy.
  6. Blachę o wymiarach ok 20X30 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem. Pieczemy ok 35 min w temperaturze 180 stopni.