Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Grzane piwo z żółtkiem

Wiele lat temu piłam takiego grzańca w karczmie w górach. Od tamtej pory nie udało mi się już nigdy go napotkać. Dzięki przepisowi z blogu czary-gary mogłam go zrobić w domu.

IMG_4298

Składniki

  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 500 ml piwa

Krok po kroku

  1. W garnku o grubym dnie utrzeć żółtka z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta (ja poszłam na skróty i zrobiłam to mikserem, ale można ręcznie ‘ukręcić’).
  2. Garnek postawić na malutkim ogniu i mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Garnek zdjąć z ognia i wlać trochę piwa (w temperaturze pokojowej- nie z lodówki), wymieszać dokładnie i dodać resztę piwa.
  4. Garnek postawić z powrotem na mały ogień i podgrzewać delikatnie, mieszając aż będzie ciepłe, pamiętając aby nie dopuścić do wrzenia.