
Brownie bananowe
Składniki
- 175 g masła
- 300 g brązowego cukru
- 175 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów, podpieczonych i posiekanych na małe kawałki
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 100 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
Krok po kroku
- Masło, cukier i czekoladę (połamaną) umieścić w garnuszku i podgrzewać delikatnie, aż masło i czekolada się rozpuszczą. Odstawić aby przestygło.
- Banany rozdrobnić (ja robię to tłuczkiem do ziemniaków), dodać masę czekoladową, orzechy, jajka i wymieszać.
- Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i kakao- wymieszać.
- Blachę o wymiarach ok 18×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Wlać masę i piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni.