Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Brownie bananowe

IMG_4284

 

Składniki

  • 175 g masła
  • 300 g brązowego cukru
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów, podpieczonych i posiekanych na małe kawałki
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao

Krok po kroku

  1. Masło, cukier i czekoladę (połamaną) umieścić  w garnuszku i podgrzewać delikatnie, aż masło i czekolada się rozpuszczą. Odstawić aby przestygło.
  2. Banany rozdrobnić (ja robię to tłuczkiem do ziemniaków), dodać masę czekoladową, orzechy, jajka i wymieszać.
  3. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i kakao- wymieszać.
  4. Blachę o wymiarach ok 18×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Wlać masę i piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni.