Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny dyniowe

IMG_4273_edited

Składniki

  • 2  szklanki  mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 pełna szklanka cukru brązowego
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni *
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Krok po kroku

  1. Mieszamy składniki suche i mokre oddzielnie a następnie szybko łączymy je razem.
  2. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20-25 min w temp 180 stopni.

Za gotowaniecieszy.blox.pl

* Puree z dyni robimy następująco: dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową) ok 1 godz  w temperaturze 180 stopni. W zależności od rodzaju dyni, moze powstać dużo płynu, który zlewamy. Następnie dynię miksujemy blenderem. Można zamrażać.