Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Tarta z cukinią i serem kozim

IMG_3690

Składniki na kruche ciasto

  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtki
  • 4 łyżeczki zimnej wody

Składniki na nadzienie

  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 500 g cukinii
  • 140 g sera koziego
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz

Krok po kroku

1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić albo wrzucić do malaksera, aby się połączyły. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem blachę do tarty o wielkości 23 cm, ucinając wystające brzegi. Ewentualnie, gdyby ciasto było zbyt kruche, wygnieść nim blaszkę. Ciasto ponakłuwac widelcem i wstawić do lodówki na 10 min.

2. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ciasto przykryć folia aluminiową, błyszczącą stroną do dołu i obciążyć fasolą albo kulkami ceramicznymi. Piec 15 min. Po tym czasie usunąć folię i fasolki i piec kolejne 5 min. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

3. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć na maśle ok 5 min. Połowę sera pokroić na plastry, drugą połowę pokruszyć.

4. Śmietany połączyć z jajkiem trzepaczką, dodać szczyptę gałki i trochę soli i pieprzu. Cukinię i pokruszony ser wyłożyć na ciasto. Wylać masę śmietanową do 3/4 wysokości formy. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni. Formę włożyć do piekarnika i wysunąć półkę, wylać pozostałą masę jajeczną i położyć plastry sera. Piec 25 min.