
Najprostsza zupa z dyni
Składniki
- 1 kg dyni, obranej i bez pestek (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 700 ml bulionu warzywnego albo drobiowego
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 150 ml śmietany słodkiej (najlepiej 36%)
- kilka kromek chleba
- garść pestek z dyni (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Cebule pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oleju ok 5 min, aż zmieknie.
- Dynie pokroić w dużą kostkę i wrzucić do garnka z cebula. Smażyc ok 10 min, mieszając od czasu do czasu.
- Dynię zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem i gotować ok 10-15 min, aż będzie miękka.
- Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
- Podczas gdy zupa się gotuje, odkroić skórkę z chleba, pokroić w kostkę, skropić olejem lub oliwą (może być aromatyzowana np czosnkowa) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 min, aż chleb się zrumieni.
- Zupę podawać z grzankami i/lub pestkami z dyni (można je podsmażyć).