Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Najprostsza zupa z dyni

IMG_4207

Składniki

  • 1 kg dyni, obranej i bez pestek (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 700 ml bulionu warzywnego albo drobiowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 150 ml śmietany słodkiej (najlepiej 36%)
  • kilka kromek chleba
  • garść pestek z dyni (opcjonalnie)

Krok po kroku

  1. Cebule pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oleju ok 5 min, aż zmieknie.
  2. Dynie pokroić w dużą kostkę i wrzucić do garnka z cebula. Smażyc ok 10 min, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dynię zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem i gotować ok 10-15 min, aż będzie miękka.
  4. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
  5. Podczas gdy zupa się gotuje, odkroić skórkę z chleba, pokroić w kostkę,  skropić olejem lub oliwą (może być aromatyzowana np czosnkowa) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 min, aż chleb się zrumieni.
  6. Zupę podawać z grzankami i/lub pestkami z dyni (można je podsmażyć).