Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kurczak korma

IMG_4222_edited

 

Składniki

  • kawałek świeżego imbiru ok 1 cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pojedyńcze piersi z kury
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 100 ml bulionu z kury
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • garść podpieczonych płatków migdałowych

Krok po kroku

  1. Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Imbir obrać, zetrzeć i dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i usmażyć. Dosypać przyprawę garam masala i razem poddusić.
  2. Wlać bulion i dusić 10 min.
  3. Śmietanę lub jogurt wymieszać z mielonym migdałami. Kurczak zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać razem. Podawać z ryżem, posypane płatkami migdałowymi i/lub kolendrą.