
Kurczak korma
Składniki
- kawałek świeżego imbiru ok 1 cm
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 pojedyńcze piersi z kury
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 100 ml bulionu z kury
- 3 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- garść podpieczonych płatków migdałowych
Krok po kroku
- Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Imbir obrać, zetrzeć i dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i usmażyć. Dosypać przyprawę garam masala i razem poddusić.
- Wlać bulion i dusić 10 min.
- Śmietanę lub jogurt wymieszać z mielonym migdałami. Kurczak zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać razem. Podawać z ryżem, posypane płatkami migdałowymi i/lub kolendrą.