
Kostka dyniowa
Bardzo smaczne, ciekawe i łatwe w przygotowaniu ciasto. Za domowe-wypieki.pl
Składniki na spód
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych (ja użyłam ciasteczek w czekoladzie)
- 120g masła
Składniki na nadzienie
- 150g puree z dyni
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
- 1 łyżeczka proszku d pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)- ja pominęłam
- 125g prażonych i solonych migdałów lub orzeszków ziemnych z puszki (solonych)
- 75g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady (ja dalam gorzką i białą czekoladę)
Dodatkowo
- 80 wiórków kokosowych
Krok po kroku
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść (lub maslo rozpuścić i wymieszać). Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
- Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C). Ciasto powinno mieć konsystencję ściętej galarety a wiórki muszą być zbrązowione.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.