Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kostka dyniowa

IMG_4241_edited

Bardzo smaczne, ciekawe i łatwe w przygotowaniu  ciasto. Za domowe-wypieki.pl

Składniki na spód

  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych (ja użyłam ciasteczek w czekoladzie)
  • 120g masła

Składniki na nadzienie

  • 150g puree z dyni
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
  • 1 łyżeczka proszku d pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)- ja pominęłam
  • 125g prażonych i solonych migdałów lub orzeszków ziemnych z puszki (solonych)
  • 75g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady (ja dalam gorzką i białą czekoladę)

Dodatkowo

  • 80 wiórków kokosowych

Krok po kroku

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść (lub maslo rozpuścić i wymieszać). Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
  2. Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).  Ciasto powinno mieć konsystencję ściętej galarety a wiórki muszą być zbrązowione.
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.