Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami

 

 

IMG_4233

Najlepsze ciasteczka jakie jadłam- kruche brzegi i ciągnący środek.

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru (można dać mniej, są bardzo słodkie)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych
  • 4 łyżki migdałów posiekanych (najlepiej bez skórki, ale ze skórka też będzie ok)
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych moreli

Krok po kroku

  1. Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze.
  2. Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki- wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Z ciasta formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.
  4. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut, do zarumienienia brzegów.
  5. Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia

Źródło mojewypieki.com