
Ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami
Najlepsze ciasteczka jakie jadłam- kruche brzegi i ciągnący środek.
Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru (można dać mniej, są bardzo słodkie)
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych
- 4 łyżki migdałów posiekanych (najlepiej bez skórki, ale ze skórka też będzie ok)
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych moreli
Krok po kroku
- Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze.
- Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki- wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut, do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia
Źródło mojewypieki.com