Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zapiekanka z cukinią i serem brie

IMG_3686

Składniki

  • 600 gr cukinii
  • 3 łyżki oleju
  • 6 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 200 gr ryżu do risotto
  • 850 ml gorącego bulionu z kury (może być z kostki)
  • 160 gr sera brie

Krok po kroku

  1. Cukinię pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju/oliwy aż się zrumieni- ok 10 min. Cukinię zdjać z patelni i odłożyć na bok.
  2. Rozgrzać pozostały olej i podsmażyć pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Smażyć ok 8 min, następnie dodać ryż i podpiec razem, aż ziarenka staną się szkliste.
  3. Dodać wino i poczekać aż wyparuje. Pomieszać i dodać ok 1/3 bulionu. Mieszać często aż płyn się wchłonie. Powtórzyć dwa razy z pozostałym bulionem mieszając cały czas wolno. Powinno to zająć ok 20 min.
  4. Piekarnik nastawić na funkcję grill (górna grzałka). Ryż wymieszać z cukinią, doprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Ser pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu i zapiec ok 5 min, aż ser się zrumieni.