Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Szarlotka orzechowa z żurawiną

IMG_3091

Jedna z najlepszych szarlotek- bardzo kruche ciasto- pyszne!

Składniki na kruche ciasto

  • 1 i 1/4 szkl podpieczonych orzechów laskowych (skórka obrana w miarę możliwości)
  • 2 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/ 2 szkl cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 230 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krok po kroku

  1. Orzechy zmiksować w malakserze/ blenderze na drobny piasek.
  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia.
  3. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre – łyżkę mąki.
  4. Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe

Składniki

  • 2 kg jabłek np szara reneta
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła
  • 1/4 szkl brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Krok po kroku

  1. Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 15 minut.
  3. Odłożyć 2 – 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
  4. Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.
  6. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
  7. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.
  8. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Za mojewypieki.com