
Szarlotka orzechowa z żurawiną
Jedna z najlepszych szarlotek- bardzo kruche ciasto- pyszne!
Składniki na kruche ciasto
- 1 i 1/4 szkl podpieczonych orzechów laskowych (skórka obrana w miarę możliwości)
- 2 i 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/ 2 szkl cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krok po kroku
- Orzechy zmiksować w malakserze/ blenderze na drobny piasek.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia.
- Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre – łyżkę mąki.
- Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe
Składniki
- 2 kg jabłek np szara reneta
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 1/4 szkl brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl suszonej żurawiny
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Krok po kroku
- Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 15 minut.
- Odłożyć 2 – 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
- Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.
- Wyłożyć jabłka, wyrównać.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Za mojewypieki.com