Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny ze śliwkami

IMG_3666

Składniki na 15 sztuk

  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 300 g śmietany kwaśnej lub jogurtu
  • ok 8 śliwek
  • 1/4 szkl brązowego cukru Demerara do posypania

Krok po kroku

  1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąka, proszek, soda, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietana)- zawartość obu naczyń połączyć. Dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i wymieszać. Masę przelać do formy do muffin posypując każdą brązowym cukrem.
  2. Piec 25 min w temperaturze 190 stopni.