
Ciasto ze śliwkami
Składniki
- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 1 szkl śmietany kwaśnej
- 2 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- torebka cukru waniliowego, kilka kropel aromatu śmietankowego lub ziarenka 1 laski wanilii
- 700-800 g śliwek, odpestkowanych
Krok po kroku
- Masło i mleko podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia.
- Makę przesiać z proszkiem i sodą.
- W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilli, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem – na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.
- Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
Za mojewypieki.com