Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto ze śliwkami

IMG_3641

Składniki

  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 szkl śmietany kwaśnej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • torebka cukru waniliowego, kilka kropel aromatu śmietankowego lub ziarenka 1 laski wanilii
  • 700-800 g śliwek, odpestkowanych

Krok po kroku

  1. Masło i mleko podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Makę przesiać z proszkiem i sodą.
  3. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilli, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem – na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.
  4. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem lub  wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze  poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.
  5. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.

Za mojewypieki.com