Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

IMG_3634

Składniki

  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 175 ml oleju lub oliwy
  • 50 g kakao
  • 375 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstaktu waniliowego
  • 500 g startej cukinii (ok 2 średniej wielkości)
  • 140 g orzechów laskowych
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Krok po kroku

  1. Orzechy podpiec na suchej patelni. Gdy przestygną posiekać je grubo lub włożyć do torebki i potłuć tłuczkiem do mięsa.
  2. W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek, sodę, cynamon, sól, kakao, cukier). W drugiej łaczymy składniki mokre (lekko odciśniętą cukinię, olej, jajka, aromat waniliowy). Zawartość obu misek łączymy razem. Dodajemy orzechy i mieszamy.
  3. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 min.
  4. Gdy ciasto ostygnie, robimy polewę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietanę zagotowujemy, zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy polewa jest chłodna, polewamy nią ciasto.