Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Udka kacze ze śliwkami i chilli

IMG_3518

Składniki

  • 4 kacze uda
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki przyprawy chińskiej “Pięć smaków”
  • 1/2 laski kory cynamonowej
  • kilka gwiazdek anyżu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 czerwone papryczki chilli
  • 16 śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru

Krok po kroku

  1. Udka włożyc do plastikowej torebki na kanapki wraz z oliwą, sosem sojowym, przyprawą i laską cynamonu. Wstawić do lodówki na min 2 godz (max 2 dni).
  2. Śliwki przekrojone na pół ułozyć na dnie naczynia żaroodpornego wraz z drobno posiekanym chilli. Dodać cukier i zalewę powstałą w torebce z udkami- wymieszać wszystko razem.
  3. Udka położyć na wierzchu i piec w temperaturze 175 stopni przez 2 i 1/2 godz. Spróbować powstały sos i ewentualnie dodać trochę cukru lub sosu sojowego.