
Sernik migdałowo-malinowy
Składniki na spód
- 150 g ciastek maślanych, herbatników lub ciastek digestive
- 50 g masła
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
- 3/4 szkl płatków migdałowych
Krok po kroku
- Ciastka dokładnie pokruszyć lub zmiksować blenderem/w malakserze.
- Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masę wysypać do dużej tortownicy (wymiary 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dno) lub blachy o wymiarach 30cm x 23cm również wyłożonej papierem do pieczenia. Mase ciasteczkową 'uklepać’ grzbietem łyżki i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Twaróg zmielić dwukrotnie lub zmiksować blenderem.
- Jajka (w całości) roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać do nich cukier i wymieszać.
- W misie miksera umieścić zmielony twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, ekstrakt z migdałów, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, tylko przez chwilę i tylko do połączenia się składników. Zmiksowaną masę wylać na spód.
- Na wierzchu masy serowej poukładać maliny. Posypać płatkami migdałów.
- Piec w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 15 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.
Źródło mojewypieki.com