Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sernik migdałowo-malinowy

IMG_3514

Składniki na spód

  • 150 g ciastek maślanych, herbatników lub ciastek digestive
  • 50 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin
  • 3/4 szkl płatków migdałowych

Krok po kroku

  1. Ciastka dokładnie pokruszyć lub zmiksować blenderem/w malakserze.
  2. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masę wysypać do dużej tortownicy (wymiary 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dno) lub blachy o wymiarach 30cm x 23cm również wyłożonej papierem do pieczenia. Mase ciasteczkową ‘uklepać’ grzbietem łyżki i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  3. Twaróg zmielić dwukrotnie lub zmiksować blenderem.
  4. Jajka (w całości) roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać do nich cukier i wymieszać.
  5. W misie miksera umieścić zmielony twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, ekstrakt z migdałów, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, tylko przez chwilę i tylko do połączenia się składników. Zmiksowaną masę wylać na spód.
  6. Na wierzchu masy serowej poukładać maliny. Posypać płatkami migdałów.
  7. Piec w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 15 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  8. Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.

Źródło mojewypieki.com