Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Granola z bakaliami

IMG_3503

Składniki na 1.5 kg granoli

  • 500 g płatków owsianych
  • 125 g masła
  • 150 ml miodu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 150 g orzechów laskowych
  • 75 g pestek z dyni
  • 75 g pestek słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 300 g dowolnych owoców suszonych (np. rodzynki, żurawina, figi, morele, daktyle)

Krok po kroku

  1. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
  2. Masło rozpuścić z miodem i aromatem.
  3. Wszystkie składniki suche, oprócz owoców suszonych, mieszamy razem. Zalewamy rozpuszczonym masłem z miodem i dokładnie mieszamy.
  4. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy płatki równomiernie.
  5. Pieczemy 25 min, mieszając co ok 5 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Duże owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki. Gdy płatki wystygną, suszone owoce mieszamy razem z nimi.
  7. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 miesięcy.