Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Spaghetti Carbonara

IMG_3488

 

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 200 g boczku
  • 75 ml śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 50 g sera Grana Padano lub parmezanu

Krok po kroku

  1. Makaron wrzucić do garnka z gotującą wodą.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aż zacznie się brązowić.
  3. Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do boczku- chwilę podsmażyć.
  4. 2 całe jajka i jedno żółtko wymieszać ze śmietaną i wiekszością drobno startego sera (odłożyć trochę sera do posypania)- dodać trochę soli i sporo czarnego pieprzu.
  5. Makaron odlać, wrzucić z powrotem do garnka.
  6. Do garnka z makaronem dodać jajka ze śmietaną i boczek wraz z wytopionym tłuszczem- wszystko szybko razem wymieszać, aż sos zgęstnieje.