
Lekki sernik na zimno
Składniki na spód
- 120 g ciastek maślanych lub herbatników
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 250 g twarogu
- 250 g jogurtu greckiego
- 60 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu
- 10 g żelatyny w proszku
- 40 ml wody
Składniki na mus truskawkowy
- 400 g truskawek
- 150 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 16 g żelatyny
- 60 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Krok po kroku
- Ciastka zmiksować/pokruszyć do uzyskania konsystencji piasku.
- Dodać rozpuszczone masło- dokładnie wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na 30 min.
- 10 g żelatyny zalać wodą w garnuszku, odstawić 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palnik (mały ogień) i wolno podgrzewać mieszając, uważając aby jej nie zagotować, do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
- Twaróg zmielić trzykrotnie lub zmiksować blenderem. Dodać jogurt, cukier puder i wanilię i zmiksować razem.
- 2 łyżki masy twarogowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek żelatyny.
- Masę wylać na warstwę ciasteczkową i odstawić do lodówki do stężenia.
- Drugą porcję żelatyny zalać wodą w garnuszku, odstawić 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palnik (mały ogień) i podgrzewać do rozpuszczenia mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
- Truskawki zmiksować blenderem. Dodać jogurt, sok z cytryny, cukier i zmiksować dokładnie, aby masa się napuszyła.
- Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z dwoma łyzkami masy truskawkowej. Dodać do masy i zmiksować dokładnie.
- Wyłożyć na masę serową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło mojewypieki.com