Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Lekki sernik na zimno

IMG_3496 (2)

 

Składniki na spód

  • 120 g ciastek maślanych lub herbatników
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 40 ml wody

Składniki na mus truskawkowy

  • 400 g truskawek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krok po kroku

  1. Ciastka zmiksować/pokruszyć do uzyskania konsystencji piasku.
  2. Dodać rozpuszczone masło- dokładnie wymieszać.
  3. Dno tortownicy o średnicy ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na 30 min.
  4. 10 g żelatyny zalać wodą w garnuszku, odstawić 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palnik (mały ogień) i wolno podgrzewać mieszając, uważając aby jej nie zagotować, do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Twaróg zmielić trzykrotnie lub zmiksować blenderem. Dodać jogurt, cukier puder i wanilię i zmiksować razem.
  6. 2 łyżki masy twarogowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek żelatyny.
  7. Masę wylać na warstwę ciasteczkową i odstawić do lodówki do stężenia.
  8. Drugą porcję żelatyny zalać wodą w garnuszku, odstawić 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palnik (mały ogień) i  podgrzewać do rozpuszczenia mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  9. Truskawki zmiksować blenderem. Dodać jogurt, sok z cytryny, cukier i zmiksować dokładnie, aby masa się napuszyła.
  10. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z dwoma łyzkami masy truskawkowej. Dodać do masy i zmiksować dokładnie.
  11. Wyłożyć na masę serową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Źródło mojewypieki.com