Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kruche ciasto z rabarbarem

 

 

IMG_3417

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

Krok po kroku

  1. Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać
  2. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Można też włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
  4. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto zetrzeć na grubej tarce  i dokładnie wylepić nim dno.
  5. Podpiec w piekarniku ok 15 min, lekko wystudzić.
  6. Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (można użyć do przygotowania napoju).
  7. Aby przygotować kruszonkę, należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku, mocno podgrzać i  zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
  8. Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
  9. Piec okolo 30 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto najlepsze jest świeże, gdy kruszonka i ciasto są chrupiące. Po kilku dniach ciasto robi się namoknięte. Za mojewypieki.com