Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa krem z cukinii

IMG_3412

Składniki

Składniki na 2 osoby:

  • 2-3 średnie cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 60 g masła
  • 1 l wody
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1 kostka rosołowa lub bulionetka
  • 50 g makaronu nitki lub spaghetti (opcjonalnie)
  • przyprawy: tymianek (świeży lub suszony), liść laurowy, sól, pieprz.

Krok po kroku

  1. Ziemniaki obrać. Umyte warzywa pokroić w kostkę o boku ok. 1-2 cm.
  2. W garnku rozpuścić masło i poddusić cukinię. Dodać ziemniaki i zalać zimną wodą, tak aby poziom był ok 1 cm nad warzywami.
  3. Doprawić przyprawami i gotować pod przykryciem ok 10-15 min na dużym ogniu. Dodać kostkę rosołową i zamieszać.
  4. Wyjąć liść/cie laurowe i zmiksować blenderem. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku.
  5. Gdy chcemy podać z makaronem, to dodać go do zupy i gotować aż będzie miękki ok 15 min.
  6. Można również podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Przepis z książki Michel Moran ‘Doradca smaku’.