
Zupa krem z cukinii
Składniki
Składniki na 2 osoby:
- 2-3 średnie cukinie
- 3 ziemniaki
- 60 g masła
- 1 l wody
- 2 łyżki śmietany 36%
- 1 kostka rosołowa lub bulionetka
- 50 g makaronu nitki lub spaghetti (opcjonalnie)
- przyprawy: tymianek (świeży lub suszony), liść laurowy, sól, pieprz.
Krok po kroku
- Ziemniaki obrać. Umyte warzywa pokroić w kostkę o boku ok. 1-2 cm.
- W garnku rozpuścić masło i poddusić cukinię. Dodać ziemniaki i zalać zimną wodą, tak aby poziom był ok 1 cm nad warzywami.
- Doprawić przyprawami i gotować pod przykryciem ok 10-15 min na dużym ogniu. Dodać kostkę rosołową i zamieszać.
- Wyjąć liść/cie laurowe i zmiksować blenderem. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku.
- Gdy chcemy podać z makaronem, to dodać go do zupy i gotować aż będzie miękki ok 15 min.
- Można również podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Przepis z książki Michel Moran 'Doradca smaku’.