Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Risotto z porem zapiekane w piekarniku

risotto

Składniki

  • 2 pory
  • 6 plasterków surowego, chudego boczku
  • 3 łyżki serka kremowego np. Philadelphia
  • 250 g ryżu do risotto
  • 175 g mrożonego groszku
  • 700 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z kostki)

Krok po kroku

  1. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
  2. Por dokładnie umyć i pokroić w półplasterki.
  3. Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na suchej patelni aż tłuszcz zacznie się wytapiać.
  4. Dodać por i podsmażyć  z boczkiem ok 5 min aż będzie miękki. Wrzucić ryż i podsmażyć razem ok 1 min mieszając.
  5. Składniki zalać bulionem, wymieszać, poczekać aż zacznie wrzeć.
  6. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min, mieszając  dokładnie w połowie pieczenia.
  7. Po 20 min dodać groszek, wymieszać i wstawić do piekarnika na kolejne 5 min.
  8. Risotto doprawić pieprzem i solą, dodać serek i podawać.