Risotto z porem zapiekane w piekarniku

Składniki
- 2 pory
- 6 plasterków surowego, chudego boczku
- 3 łyżki serka kremowego np. Philadelphia
- 250 g ryżu do risotto
- 175 g mrożonego groszku
- 700 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z kostki)
Krok po kroku
- Piekarnik nastawić na 200 stopni.
- Por dokładnie umyć i pokroić w półplasterki.
- Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na suchej patelni aż tłuszcz zacznie się wytapiać.
- Dodać por i podsmażyć z boczkiem ok 5 min aż będzie miękki. Wrzucić ryż i podsmażyć razem ok 1 min mieszając.
- Składniki zalać bulionem, wymieszać, poczekać aż zacznie wrzeć.
- Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min, mieszając dokładnie w połowie pieczenia.
- Po 20 min dodać groszek, wymieszać i wstawić do piekarnika na kolejne 5 min.
- Risotto doprawić pieprzem i solą, dodać serek i podawać.