Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pancakes z jabłkami

IMG_3431

Składniki

Na ok. 15 sztuk

  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła

Krok po kroku

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  2. Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie.
  3. Dodać mleko i jajko i wymieszać delikatnie.
  4. Na końcu wmieszać starte jabłko i rozpuszczone masło.
  5. Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Placki przewracamy, gdy zaczynają się robić bąbelki.
  6. Podawać z miodem, sosem do lodów lub z czym lubimy.