Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Żeberka słodko-kwaśne

zeberka_slodko_kwasne

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • sól,pieprz
  • olej

Sos

  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek miodu
  • pół szklanki octu
  • sól,pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Krok po kroku

  1. Żeberka pokroić na kawałki,posypać solą i pieprzem i zrumienić na gorącym oleju. Odłożyć do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu od smażenia żeberek udusić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Miód, ocet, przecier i przyprawy wymieszać razem. Najlepiej sos spróbować i ewentualnie dodać trochę cukru i/lub przypraw. Sos wlać na patelnię i dusić z cebulą ok 15 minut.
  2. Sosem zalać żeberka, przykryć naczynie i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (ok. 1,5 godziny).