Pleśniak

Składniki
- 200 g masła
- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców np. porzeczek)
Krok po kroku
- Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Można to zrobić dzień wcześniej.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu.
- Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
- Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.