Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pleśniak

plesniak

Składniki

  • 200 g masła
  • 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców np. porzeczek)

Krok po kroku

  1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Można to zrobić dzień wcześniej.
  2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
    Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu.
  3. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
  4. Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.