Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pycha. Smakuje jak gotowy sos ze słoiczka, ale jest lepszy bo bez sztucznych dodatków.

kurczak_slodko_kwasny

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej, pieprz

Na marynatę

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu winnego
  • 8 łyżek soku z ananasa
  • 5 łyżek brązowego cukru

Krok po kroku

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Do marynaty włożyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Wstawić do lodówki i marynować co najmniej pół godziny.
  2. Cebulę i ananasa pokroić w kostkę, a paprykę i marchewkę pokroić w cienkie paski. Cebulę i marchewkę wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dodać paprykę i ananasa. Smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie. W trakcie smażenia warzywa można trochę podlać wodą.
  3. Do warzyw dodać marynowanego kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie wlać marynatę, w której marynował się kurczak. Wszystko razem zagotować. Następnie dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gotującego się kurczaka. Szybko wymieszać. Wszystko gotować razem jeszcze ok. 5 minut, żeby sos zgęstniał. Doprawić niewielką ilością pieprzu. Jeżeli sos będzie za kwaśny, można dodać jeszcze trochę cukru.Podawać z ryżem.