Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Curry kokosowe

curry_kokosowe

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 70 g wiórek kokosowych (ok 1 szkl)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 100 g szpinaku świeżego
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 i 1/2  łyżeczki przyprawy curry
  • sól

Krok po kroku

  1. Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z czosnkiem i startym imbirem. Dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażyć, aż mięso będzie upieczone
  2. Dodać przyprawy i podsmażyć ok 2 min. Wlać mleczko kokosowe i wsypać wiórki. Dusić razem 15 min.
  3. Po tym czasie dodać szpinak (usunąć twarde ogonki) i dusić kolejne 5 min. Posolić do smaku.