Curry kokosowe

Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 70 g wiórek kokosowych (ok 1 szkl)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 100 g szpinaku świeżego
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- sól
Krok po kroku
- Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z czosnkiem i startym imbirem. Dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażyć, aż mięso będzie upieczone
- Dodać przyprawy i podsmażyć ok 2 min. Wlać mleczko kokosowe i wsypać wiórki. Dusić razem 15 min.
- Po tym czasie dodać szpinak (usunąć twarde ogonki) i dusić kolejne 5 min. Posolić do smaku.