Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Calzone

Calzone

Składniki na ciasto (4 sztuki)

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • jajko roztrzepane do posmarowania

Składniki na nadzienie

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czerwone cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 220 g pieczarek, pokrojonych
  • 220 g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)
  • 2 – 4 łyżki posiekanego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce

Krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny)
  3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Metoda dla “maszynistów”:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie wedlug instrukcji. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po zakończeniu programu wyjąć, wyrobić, podzielić na 4 części, dalej postępować wg powyższego przepisu. Za mojewypieki.com