Tarta Raffaello

Składniki na spód
- 350 g wafelków kokosowych bez polewy
- 70 g wiórków kokosowych
- 120 g stopionego, przestudzonego masła
Masa
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
Krok po kroku
- Wafelki rozdrabniamy na piasek przy pomocy blendera z kielichem lub malaksera. Mieszamy je z wiórkami i masłem. Formę do tarty o średnicy 24 cm wykładamy masą łącznie z bokami, dociskając dokładnie. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając wolnym strumieniem czekoladę i kokos.
- Masę wykładamy na spód, wyrównujemy nożem. Posypujemy wiórkami. Schładzamy w lodówce kilka godz a najlepiej całą noc. Ciasto wyjmujemy ok 30 min przed podaniem.