Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Tarta Raffaello

tarta_raffaello

Składniki na spód

  • 350 g wafelków kokosowych bez polewy
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 120 g stopionego, przestudzonego masła

Masa

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

Krok po kroku

  1. Wafelki rozdrabniamy na piasek przy pomocy blendera z kielichem lub malaksera. Mieszamy je z wiórkami i masłem. Formę do tarty o średnicy 24 cm wykładamy masą łącznie z bokami, dociskając dokładnie. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając wolnym strumieniem czekoladę i kokos.
  3. Masę wykładamy na spód, wyrównujemy nożem. Posypujemy wiórkami. Schładzamy w lodówce kilka godz a najlepiej całą noc. Ciasto wyjmujemy ok 30 min przed podaniem.