
Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem
Pyszne danie. Przepis na 2 osoby.
Składniki
- 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 50-70 g boczku
- 150-200 g mrożonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego sera typu parmezan
- sól,pieprz
Krok po kroku
- Boczek pokrój w kostkę. Podgrzej bulion, żeby był gorący. Wyjmij groszek z zamrażarki i przesyp do miseczki, odstaw.
- W rondlu o grubym dnie przesmaż boczek, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Wyjmij boczek i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Do tłuszczu wytopionego z boczku dodaj 1 łyżkę oliwy i lekko zrumień drobno posiekany czosnek.
- Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Dolej wino i odparuj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki, ale jeszcze al dente (ok. 16-18 minut).
- Dodaj groszek i gotuj kolejne 5-6 minut. Zdejmij z ognia i dodaj masło, boczek oraz ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty.