Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Curry ze słodkich ziemniaków

Curry

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki pasty curry (wersja łagodna, należy dodać więcej jeśli lubimy pikantne dania)
  • 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 175 g mrożonego groszku

Krok po kroku

  1. Pierś pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Olej rozgrzać na głebokiej patelni lub w rondelku. Dodać pastę curry i posmażyć ją minutę.
  3. Dodać kurczaka, ziemniaki i soczewicę. Wymieszać,aby składniki pokryły się pastą. Dodać bulion i mleczko kokosowe.
  4. Doprowadzic do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Dodać groszek i gotować kolejne 5 min. Można podawać z ryżem lub samodzielnie.