Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa czosnkowa

Szału nie ma, ale plusem jest to, że jest zrobiona ze składników, które z reguły ma się w domu i można ją szybko przygotować. Przepis z kuchni Lidla.

zupa_czosnkowa

Składniki

  • 1,5 główki czosnku
  • 6 sztuk ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz biały do smaku

Krok po kroku

  1. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając obrane ząbki czosnku.
  2. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz.Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę. Podajemy posypane serem.