Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zapiekanka z kurczakiem po hiszpańsku

zapiekanka

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 8 oliwek bez pestek (można użyć nadziewanych np czosnkiem)
  • łyżka masła
  • papryka mielona- słodka i ostra
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na dość głębokiej patelni. Dodajemy pomidory (można oczywiście dodać świeże, sparzone pomidory) i drobno pokrojony czosnek- podgrzewamy razem.
  3. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski. Z kiełbaski zdejmujemy skórę i kroimy w plasterki. Pierś i kiełbasę dodajemy do warzyw. Smażymy, aż mięso będzie upieczone- doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki mielonej.
  4. W tym czasie ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie plasterki ziemniaków. Upieczone mięso z sosem wylewamy na wierzch ziemniaków. Oliwki kroimy na plasterki i posypujemy po wierzchu. Zapiekamy przez mniej więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.