Muffiny z żurawiną

Składniki na 12 sztuk
- 180 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 100 g kremowego serka (np do serników, ricotty, do smarowania kanapek)
- 250 g cukru
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krok po kroku
- Mrożoną żurawinę uprzednio rozmrażamy. Serek mieszamy z 25 g cukru i odstawiamy na bok. Żurawinę mieszamy w garnuszku z 25 g cukru i podgrzewamy, aż zacznie pękać. Zostawiamy do przestygnięcia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy pozostały cukier i szczyptę soli. Następnie dodajemy jajka, olej, ekstrakt i żurawinę. Mieszamy razem niezbyt dokładnie.
- Wykładamy do wyłożonej papilotkami formy do 2/3 wysokości. W każdej muffinie robimy zagłębienie i nakładamy serek (ok 1 łyżeczki). Pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni.