Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny z żurawiną

muffiny_z_zurawina

Składniki na 12 sztuk

  • 180 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 g kremowego serka (np do serników, ricotty, do smarowania kanapek)
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krok po kroku

  1. Mrożoną żurawinę uprzednio rozmrażamy. Serek mieszamy z 25 g cukru i odstawiamy na bok. Żurawinę mieszamy w garnuszku z 25 g cukru i podgrzewamy, aż zacznie pękać. Zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy pozostały cukier i szczyptę soli. Następnie dodajemy jajka, olej, ekstrakt i żurawinę. Mieszamy razem niezbyt dokładnie.
  3. Wykładamy do wyłożonej papilotkami formy do 2/3 wysokości. W każdej muffinie robimy zagłębienie i nakładamy serek (ok 1 łyżeczki). Pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni.