Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny dyniowe

muffiny_z_dynia

Składniki na ok. 9 sztuk

  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 175 ml mleka
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 350 g startej dyni
  • garść pestek z dyni

Krok po kroku

  1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Mąkę, proszek, sól i cynamon przesiewamy razem. W drugim naczyniu łączymy jajka, mleko i masło. Dodajemy cukier i ubijamy dokładnie.
  2. Składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy startą dynię i mieszamy niezbyt dokładnie. Przelewamy masę do formy na muffiny. Posypujemy pestkami dyni i pieczemy 20-25 min.