Muffiny bananowe wg Nigelli

Składniki na 6 osób
- 30 g masła
- 60 g miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 2 duże, mocno dojrzałe banany
- 150 g mąki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Krok po kroku
- Masło, miód i ekstrakt waniliowy umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do ostygnięcia.
- Składniki suche połączyć razem. Banany rozgnieść widelcem, dodać rozpuszczone masło z miodem i wymieszać.
- Banany połączyć ze składnikami suchymi i wymieszać tylko do połączenia skłądników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Piec ok 25 min w temperaturze 190 stopni.