Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny bananowe wg Nigelli

muffiny_wg_nigelli

Składniki na 6 osób

  • 30 g masła
  • 60 g miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 150 g mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok po kroku

  1. Masło, miód i ekstrakt waniliowy umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Składniki suche połączyć razem. Banany rozgnieść widelcem, dodać rozpuszczone masło z miodem i wymieszać.
  3. Banany połączyć ze składnikami suchymi i wymieszać tylko do połączenia skłądników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Piec ok 25 min w temperaturze 190 stopni.