
Gulasz po marokańsku
Do tego dania potrzebna jest marokańska mieszanka przypraw (najlepiej 'ras el hanout’). Naprawdę warto ją nabyć, gdyż gulasz jest niesamowicie aromatyczny i smaczny.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżka przyprawy marokańskiej 'ras el hanout’ (lub więcej- do smaku)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 puszka ciecierzycy
- garść posiekanej kolendry
- kuskus
Krok po kroku
- Marchewkę pokroić w półplasterki a cebulę w piórka. Warzywa podsmażyć w rondelku lub głębokiej patelni na oleju ok 5 min, aż będą miekkie. W tym czasie, mięso pokroić w kostkę i dokładnie obtoczyć w przyprawie (można oprószyć mąka gdy chcemy aby sos był bardziej zawiesisty ok 1 łyżki).
- Warzywa zdjąć z patelni, odłożyć, dodać mięso i brązowić. Czosnek zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Suszone śliwki przekroić na pół i również dodać do mięsa wraz z miodem i podsmażonymi warzywami.
- Wszystko zalać bulionem i dusic pod przykryciem ok 1 godz, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie, patelnię odkryć, dodać morele pokrojone na mniejsze kawałki i odsączoną ciecierzycę. Gotować kolejne 10 min, bez przykrycia. Podawać z kuskusem i posiekaną kolendrą.