Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto z żurawiną

Jeśli uda się Wam gdzieś dostać żurawinę świeżą lub mrożoną to koniecznie spróbujcie tego ciasta.

ciasto_z_zurawina

Składniki

  • 150 g żurawiny
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g marcepanu
  • 150 g mąki
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1 pomarańcza (skórka + wyciśnięty sok)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub cukru waniliowego z aromatem migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru- na lukier

Krok po kroku

  1. Mrożoną żurawinę dokładnie rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym. Marcepan pokroić w małą kostkę. Wymieszać go z żurawiną i łyżką mąki. Odstawić na bok.
  2. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając masę dokładnie po dodaniu każdego jajka. Dodać mielone migdały, mąkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Zmiksować razem. Dodać żurawinę z marcepanem i wymieszać.
  3. Piec w wysmarowanej masłem keksówce  ok 50 min w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, cukier puder rozetrzeć z odrobiną soku z pomarańczy i polać ciasto.