Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Risotto z dynią

Szaleństw z dynią ciąg dalszy :) Cudowne risotto. Przepis na porcję dla dwóch osób.

risotto_z_dynia

Składniki

  • 1 dynia piżmowa
  • 4 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 140 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio)
  • 100 ml białego wina
  • 50 g parmezanu

Krok po kroku

  1. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Dynię przekroić wzdłuż a nastepnie oddzielić dwie części: podłużną i pękatą z ziarnami. Obie części obrać, usunąć pestki.
  2. Część podłużną pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce, skropić połową oliwy, posolić i popieprzyć. Piec ok 30 min, aż dynia będzie miękka i lekko przybrązowiona. W tym czasie podgrzać bulion.
  3. Pozostałą część dyni pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do gorącego wywaru. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Dodać połowę masła i posiekaną cebulę. Przykryć i dusić 3 min. Dodać pokrojony na małe kawałki seler i drobno posiekany lub zgnieciony czosnek- popieprzyć. Przykryć i dusić kolejne 2 min. Po tym czasie, dodać ryż i podsmażać 5 min mieszając.
  4. Zwiekszyć ogień i dodać wino, pozostawić do wyparowania. Z powrotem zmniejszyć gaz i powoli dodawać wywar, jedną chochlę na raz, mieszając ciąglę, ale delikatnie. Każdą kolejną porcję bulionu dodawać, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Zajmie to ok 15 min- w tym czasie dynia w wywarze powinna być miękka. Gdy w garnku zostanie tylko trochę bulionu, rozgnieść dynię tłuczkiem do ziemniaków. Puree dyniowe dodać do risotto- wymieszać.
  5. Wyłączyć gaz. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło i wiekszość starego parmezanu. Zostawić 2 min. Po tym czasie wymieszać, doprawic do smaku. Wyłożyć do misek. Na wierzch wyłożyc upieczoną dynię i pozostały ser.