
Placuszki z mlekiem kokosowym i sosem czekoladowym
Spodziewałam sie po tych plackach eksplozji kokosa- no i się trochę zawiodłam. Może to wina mleczka kokosowego, którego użyłam, ale smak kokosa jest tylko delikatnie wyczuwalny. Natomiast są niewątpliwie bardzo smaczne- mięciutkie i puszyste. A sos czekoladowy pychota.
Składniki
- 2 czubate szkl mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka lekko ubite
- 275 ml mleczka kokosowego
- 125 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 75 g masła
Składniki na sos czekoladowy
- 75 g cukru
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krok po kroku
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy razem. Masa będzie dość rzadka. Smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Używamy ok 2 łyżek masy na placek.
- Składniki na sos przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.