Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pesto szpinakowe

pesto_szpinakowe

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu tortellini lub 400 g świderek
  • 200 g świeżego szpinaku lub 1/2 opakowania mrożonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy (można dodać aromatyzowanej np czosnkowej)
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Makaron ugotować. Orzeszki lub pestki podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia.
  2. Szpinak mrożony rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Szpinak świeży sparzyć gorącą wodą na durszlaku i dokładnie odcisnąć. Przełożyć go do blendera, dodać czosnek, połowę sera, oliwę i pestki- zmiksować i doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem
  3. Gotowe pesto wymieszać z makaronem. Podawać posypane pozostałym serem.