Pesto szpinakowe

Składniki
- 1 opakowanie makaronu tortellini lub 400 g świderek
- 200 g świeżego szpinaku lub 1/2 opakowania mrożonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy (można dodać aromatyzowanej np czosnkowej)
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Makaron ugotować. Orzeszki lub pestki podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia.
- Szpinak mrożony rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Szpinak świeży sparzyć gorącą wodą na durszlaku i dokładnie odcisnąć. Przełożyć go do blendera, dodać czosnek, połowę sera, oliwę i pestki- zmiksować i doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem
- Gotowe pesto wymieszać z makaronem. Podawać posypane pozostałym serem.