
Kurczak po amerykańsku i ziemniaki smażone
4 całe udka lub 8 podudzi z kurczaka
Marynata
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5cm korzenia imbiru
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Ziemniaki smażone
- 1 kg ziemniaków
- szczypta kminku zmiażdżonego w moździerzu
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 20 g masła
- 4 łyżki oliwy
Krok po kroku
- Udka myjemy i dokładnie osuszamy.
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Wkładamy udka i dokładnie mieszamy, aby pokryły sie marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można przygotować kurczaka dzień wcześniej.
- Piekarnik nastawimy na 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczmy ok 45 min, polewając udka marynatą od czasu do czasu.
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je na plastry 1- centymetrowe a nastepnie na małą kosteczkę. Pokrojone ziemniaki płuczemy w wodzie i dokladnie osuszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a gdy będzie gorąca dodajemy połowę masła i rozpuszczamy. Dodajemy połowę ziemniaków, posypujemy łyżeczką papryki i kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ok 15-20 min. Usmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.
- Następnie smażymy drugą część ziemniaków w ten sam sposób jak pierwszą. Gdy ziemiaki bedą usmażone, dodajemy z powrotem pierwszą porcję i smażymy chwilę razem doprawiając do smaku. Dodajmy posiekaną kolendrę, mieszamy i smażymy minutę.