Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kurczak po amerykańsku i ziemniaki smażone

kurczak_po_amerykansku

4 całe udka lub 8 podudzi z kurczaka

Marynata

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Ziemniaki smażone

  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta kminku zmiażdżonego w moździerzu
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 20 g masła
  • 4 łyżki oliwy

Krok po kroku

  1. Udka myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Wkładamy udka i dokładnie mieszamy, aby pokryły sie marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można przygotować kurczaka dzień wcześniej.
  3. Piekarnik nastawimy na 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczmy ok 45 min, polewając udka marynatą od czasu do czasu.
  4. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je na plastry 1- centymetrowe a nastepnie na małą kosteczkę. Pokrojone ziemniaki płuczemy w wodzie i dokladnie osuszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a gdy będzie gorąca dodajemy połowę masła i rozpuszczamy. Dodajemy połowę ziemniaków, posypujemy łyżeczką papryki i kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ok 15-20 min. Usmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.
  6. Następnie smażymy drugą część ziemniaków w ten sam sposób jak pierwszą. Gdy ziemiaki bedą usmażone, dodajemy z powrotem pierwszą porcję i smażymy chwilę razem doprawiając do smaku. Dodajmy posiekaną kolendrę, mieszamy i smażymy minutę.