Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa krem z pietruszki

zupa_krem_z_pietruszki

Składniki

  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pietruszki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1,5 lyżeczki octu winnego
  • 150 g sera Stilton
  • 140 ml śmietany

Krok po kroku

  1. Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić w garnku, dodać cebulę i dusić ok 5 min. Dodać drobno pokrojony czosnek i dusić kolejne 5 min. Po tym czasie dodać obraną, pokrojoną pietruszkę. Wymieszać razem, dodać bulion i gotować 20 min, aż pietruszka zmięknie.
  2. Zupę zdjąć z ognia, dodać ocet i 100 g sera Stilton, zmiksować blenderem. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę. Podawać posypane pozostałym serem. Pyszna z pieczywem posmarowanym grubo masłem.