Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sernik dyniowy z kruszonką orzechową

Mąż stwierdził, że to ciasto to jego faworyt w kategorii serniki. Kremowe, z mocną nutą korzenną. Podane składniki są na dość wysoki sernik. W oryginalnym przepisie (mojeywpieki.com) masa serowa jest z połowy składników i ciasto nazywane jest ‘krajanką’.

sernik_dyniowy

Składniki na spód i kruszonkę

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl jasnego brązowego cukru
  • 115 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 1 szkl orzechów pekan lub włoskich
  • 3/4 szkl płatków owsianych

Krok po kroku

  1. Mąkę, cukier, masło i szczyptę soli posiekać razem nożem lub zmiksować w malakserze. Dodać posiekane orzechy, wyrobić/ zmiksować chwilę, nastepnie dodać płatki owsiane i zmiksować aż powstaną mokre okruszki. Jedną szklankę okruszków odłożyć. Resztę wysypać do formy kwadratowej o wymiarach 23X23 cm lub tortownicy o średnicy ok 21 cm i wylepić nimi dno.
  2. Podpiec na lekko rumiany kolor przez ok 15 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie resztę okruszków wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem i włożyc do piekarnika. Piec aż okruszki sie zrumienią ok 10 min, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.

Masa serowo-dyniowa

  • 450 g serka kremowego np Philadephia lub twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 1,5 szkl puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)
  • 1 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Składniki miksujemy razem i wylewamy na podpieczony spód. Pieczmy ok 30 min, aż masa się zetnie (w konsystencji przypomina ściętą galaretkę).

Na wierzch

  • 1 szkl śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Rozprowadzić po cieście. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 5 min. Poczekać aż przestygnie. Wysypać podpieczone okruszki, wciskając je lekko w masę. Sernik wstawić do lodówki na min 3 godz a najlepiej całą noc.