
Chlebek dyniowo-bananowy
Mocno wilgotne, zbite ciasto. Pyszne!
Składniki
- 150 g upieczonej dyni
- 2 szkl mąki (np 1 szkl pełnoziarnistej i 1 szkl pszennej)
- 1 i 1/2 szkl płatków owsianych + trochę do wysypania foremki
- 1/2 szkl cukru (białego lub brązowego)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła roztopionego
- 1/4 szkl oliwy/oleju
- 1/3 szkl płynnego miodu
- 2 czubate łyżki dżemu (ja dodałam śliwkowego)
- 1 banan
- 2 jajka
- 3 łyżki pestek dyni
Krok po kroku
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 cm x 27 cm posmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi.
- W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Roztopić masło i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na plasterki banana. Rozgnieść banana i dynię widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.
- Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni (ja zapomniałam) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne.