Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Chlebek dyniowo-bananowy

Mocno wilgotne, zbite ciasto. Pyszne!

chlebek_dyniowo_bananowy

Składniki

  • 150 g upieczonej dyni
  • 2 szkl mąki (np 1 szkl pełnoziarnistej i 1 szkl pszennej)
  • 1 i 1/2 szkl płatków owsianych + trochę do wysypania foremki
  • 1/2 szkl cukru (białego lub brązowego)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła roztopionego
  • 1/4 szkl oliwy/oleju
  • 1/3 szkl płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki dżemu (ja dodałam śliwkowego)
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 3 łyżki pestek dyni

Krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 cm x 27 cm posmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Roztopić masło i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na plasterki banana. Rozgnieść banana i dynię widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.
  3. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni (ja zapomniałam) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne.