Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa Halloween

zupa_halloween_dynia

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 50 ml oliwy
  • 2 małe cebule
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Cebulę posiekać i podsmażyć przez ok 5 min ze szczyptą soli na oliwie w garnku o grubym dnie.  Dodać gałkę muszkatałową i imbir, wymieszać razem i podsmażyć ok 1 min. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kawałki. Dodać do podsmażonej cebuli i dusić razem ok 10 min, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na niewielkim ogniu przez 15 min, aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z kleksem jogurtu.