Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Tarta z dynią i gorgonzolą

tarta_z_dynia_i_gorgonzola

Ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g schłodzonego masła
  • łyżka zimnej wody
  • sól

Farsz

  • 250 g nieobranej dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml śmietany min. 30%
  • 175 g gorgonzoli
  • 3 jajka
  • kilka listków szałwi (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Kawałek dyni (ze skórą i pestkami) smarujemy oliwą i posmarowaną stroną przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min lub dłużej, aż miąższ dyni będzie miękki. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Z dyni usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Można to zrobić dzień wcześniej.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Ręcznie lub za pomocą miksera rozcieramy masło z mąką, aż struktura będzie przypominała okruchy. Dodajemy zimną wodę i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy odrobinę więcej wody. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy ok 22 cm. Delikatnie dociskamy ciasto i wstawiamy do lodówki na min 30 min.
  3. Na schłodzonym cieście ukladamy pergamin lub folię aluminiową i wysypujemy na wierzch obciążenie (specjalne ceramiczne kulki lub fasolę). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 min. Następnie wyjmujemy z pieca, usuwamy paier i obciążenie i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z pieca, ale go nie wyłączamy.
  4. Miąższ dyni rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na podpieczony spód tarty. Na nią układamy ser pokrojony na kawałki. Pozostałą śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wylewamy delikatnie na ser (tartę można udekorować listkami szałwii). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min. Gdy wierzch za bardzo sie zrumieni, przykrywamy go folią aluminiową.