Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Szarlotka sypana

Szarlotka, której przygotowanie zajmuje kilka minut a jest rewelacyjna. Polecam!

szarlotka_sypana

Składniki

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl kaszy mannej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1.5 kg jabłek
  • cynamon

Krok po kroku

  1. Masło włożyć do zamrażarnika. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i kaszą.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, ewentualnie dosłodzić trochę do smaku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Połowę mieszanki mącznej wysypać do tortownicy. Wyłożyć na to starte owoce (jeśli jest bardzo dużo soku, to część zostawić), posypać cynamonem.
  3. Na jabłka wysypać resztę mieszanki. Na wierzch zetrzeć  schłodzone masło. Piec 45 min w temperaturze 200 stopni.