
Szarlotka sypana
Szarlotka, której przygotowanie zajmuje kilka minut a jest rewelacyjna. Polecam!
Składniki
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl kaszy mannej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 1.5 kg jabłek
- cynamon
Krok po kroku
- Masło włożyć do zamrażarnika. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i kaszą.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, ewentualnie dosłodzić trochę do smaku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Połowę mieszanki mącznej wysypać do tortownicy. Wyłożyć na to starte owoce (jeśli jest bardzo dużo soku, to część zostawić), posypać cynamonem.
- Na jabłka wysypać resztę mieszanki. Na wierzch zetrzeć schłodzone masło. Piec 45 min w temperaturze 200 stopni.