
Schab zapiekany z gruszką i gorgonzolą
Niesamowicie dobre danie.
Składniki
- 2-3 kotlety ze schabu
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 70 g gorgonzoli
- 1-2 dojrzałe gruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej grubo mielonego)
- 1/3 łyżeczki soli
Krok po kroku
- Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni na złoto. Śmietanę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plasty gruszki. Mięso zalewamy śmietaną, kruszymy na wierzch ser pleśniowy i posypujemy majerankiem. Zapiekamy 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.