Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Schab zapiekany z gruszką i gorgonzolą

Niesamowicie dobre danie.

schab_gorgonzola_gruszka

Składniki

  • 2-3 kotlety ze schabu
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 70 g gorgonzoli
  • 1-2 dojrzałe gruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej grubo mielonego)
  • 1/3 łyżeczki soli

Krok po kroku

  1. Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni na złoto. Śmietanę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plasty gruszki. Mięso zalewamy śmietaną, kruszymy na wierzch ser pleśniowy i posypujemy majerankiem. Zapiekamy 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.