Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny z jabłkiem i orzechami

muffiny_z_jablkiem_i_orzechami

Składniki

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki razowej
  • 0,5 szkl jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piekarnika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła (45 g)
  • 1 jajko
  • 3 jabłka

Posypka

  • 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • kilka łyżek cukru demerara

Krok po kroku

  1. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, w drugim mokre. Wymieszać zawartość obu naczyń. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać je do masy. Ciasto wyłożyć do foremki na muffiny. Posypać na wierzchu orzechami i cukrem. Piec 25 min w temperaturze 190 stopni