Muffiny z jabłkiem i orzechami

Składniki
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki razowej
- 0,5 szkl jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy do piekarnika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub maślanki
- 3 łyżki rozpuszczonego masła (45 g)
- 1 jajko
- 3 jabłka
Posypka
- 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich
- kilka łyżek cukru demerara
Krok po kroku
- W jednym naczyniu połączyć składniki suche, w drugim mokre. Wymieszać zawartość obu naczyń. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać je do masy. Ciasto wyłożyć do foremki na muffiny. Posypać na wierzchu orzechami i cukrem. Piec 25 min w temperaturze 190 stopni